Care este cel mai bun aspirator?

Știi reclamele acelea cu podele lucioase și curate și covoare fără nici o scamă? Acele reclame care obsedează toți iubitorii de curățenie pentru că te întrebi dacă locuiește cineva cu adevărat într-o astfel de casă? Există undeva cu adevărat? Răspunsul este da și secretul stă într-un aspirator. Nu orice aspirator, ci unul dintre cele mai bune. Despre asta este vorba, despre aspiratoarele performante care îți fac casa lună și viața mai ușoară. Despre cele foarte puternice, ușor de depozitat și de manevrat. Sau mai bine… poate ai preferă să nu îl manevrezi deloc? Există și modelul care face singur toată treaba cu o singură mișcare din deget.

Descoperă atuurile celor mai bune modele de aspiratoare în 2018

De la 1800 când au apărut primele aspiratoare și până acum, tehnologia a adus nenumărate îmbunătățiri acestor produse așa că atunci când trebuie să alegem un aspirator avem de fapt mai multe alegeri de făcut. Trebuie să te gândești dacă îți dorești un aspirator cu sac sau fără sac, cu fir sau fără fir, silențioase sau mai zgomotoase, manevrare manuală sau automată. În plus, trebuie să iei în considerare tehnologia potrivită în funcție de suprafețele pe care le vei aspiră.

Vom detalia mai jos variantele, cu bune și cu rele.

Aspiratoare clasice cu sacAspiratoare clasice cu sac

Nu cred că există vreun adult care să nu fi folosit un aspirator cu sac. Deloc costisitoare și destul de eficiente, aceste aspiratoare au fost adoptate de marea majoritate a oamenilor pentru că își fac treaba foarte bine. Sacii aspiratorului sunt de hârtie sau din material textil, reciclabili sau de unică folosință.

Ideale pentru zonele de sub mobilier, podele goale, mochete, scări, draperii și tapițerii.

PRO
Fără îndoială, cea mai bună combinație în raportul preț-performanță. Aceste aspiratoare sunt puternice și au prețuri pentru orice buget. Unele persoane consideră un avantaj faptul că furtunul aspiratorului este separat de canistră pentru o manevrare mai ușoară, dar aici părerile sunt împărțite pentru că tot atâtea voci susțin că sunt încurcate tocmai de această combinație.

CONTRA
Dacă optezi pentru modelele la care sacii sunt de unică folosință, atunci economia este relativă și de moment. Chiar dacă plătești un preț mai mic la început pe un astfel de aparat, trebuie să iei în considerare pe termen lung și costul înlocuirii sacilor. În timp, ajungi să urăști sacii pe care trebuie să-i schimbi frecvent, mai ales că te expui din nou la praf și mizerie. Un alt inconvenient este faptul că astfel de aspiratoare sunt mari consumatoare de spațiu și nu sunt deloc ușor de depozitat mai ales dacă nu ai la dispoziție o cămară sau un spațiu mai generos în casă. O soluție ar fi să îl demontezi de fiecare data când vrei să-l depozitezi, dar asta ar fi doar un alt inconvenient.

Recomandarea noastră de aspirator cu sac: Samsung VC07M25E0WB

Aspirator cu sac Samsung VC07M25E0WB

Acesta este un aspirator puternic de 750 W, cu o capacitate mare 2.5 l, dar cu un design și materiale care îl fac foarte comod de manevrat. Roțile mari de cauciuc alunecă ușor și nu zgârie podeaua.

De ce îl recomandăm?

Ușor de golit. Cu funcționalitatea EZClean Cyclone* poți verifică câtă murdărie s-a adunat în aspirator și dacă este plin, poți să golești recipientul doar printr-o ridicare de mâner. Astfel mâinile tale nu vor intră în contact direct cu mizeria.

Furtun 360º. În orice direcție ai avea nevoie să răsucești aspiratorul pentru a curata nu vei fi încurcat de furtun, pentru că acesta se poate roti la bază într-un cerc complet. Astfel, te poți deplasa ușor cu aspiratorul și poți schimba direcția fără prea mare efort.

Aer mai curat. Cu tehnologia Advanced Allergen Filtration acest aspirator reduce cantitatea prafului fin și a alergenilor din locuința ta.

Aspiratoare clasice fără sac

Aspiratoare clasice fără sacAspiratorul fără sac a fost probabil inventat de cineva care se săturase până peste cap să înlocuiască sacii murdari de la aspirator. Sacul s-a transformat într-un recipient detașabil care colectează mizeria. Aici diferențele de tehnologie stau în modul de colectare a mizeriei. Există aspiratoare cu recipient gol, cu compresie sau umplute cu apa. Un aspirator performant strânge praful atât de etanș încât aceasta să nu se împrăștie peste tot atunci când deschizi containerul.

Arată exact ca modelele cu sac și în general sunt potrivite pentru același tip de suprafețe.

PRO
Recipient de colectare a mizeriei rapid de curățat și fără prea mult efort. Deși în general sunt puțin mai scumpe decât modele cu saci reciclabili, pe termen lung sunt o investiție mult mai bună.

Modelele umplute cu apa sunt potrivite și pentru persoanele care au alergie la praf.

CONTRA
Dacă optezi pentru modelele la care sacii sunt de unică folosință, atunci economia este relativa și de moment. Chiar dacă plătești un preț relativ mic la început pe un astfel de apărat, trebuie să iei în considerare pe termen lung și costul înlocuirii sacilor. În timp, ajungi să urăști sacii pe care trebuie să-i schimbi frecvent, mai ales că te expui din nou la praf și mizerie.

Un alt inconvenient este faptul că astfel de aspiratoare sunt consumatoare de spațiu și nu sunt deloc ușor de depozitat mai ales dacă nu ai o cămară sau un spațiu mai generos în casă. O soluție ar fi să îl demontezi de fiecare data când vrei să-l depozitezi, dar asta ar fi doar un alt inconvenient.

Recomandarea noastră de aspirator fără sac: Beko VCM7180T

Aspirator fără sac Beko VCM7180T

Acest aspirator este eficient cu o putere de 800W și o capacitate de colectare a mizeriei de 2,8 litri și este potrivit atât pentru pardoseli dure cât și pentru covoare cu volum. Deși este un aspirator puternic care se adaptează mai multor tipuri de suprafețe este în același timp un aparat silențios și prietenos cu mediul.

De ce îl recomandăm?

Capteaza perfect mizeria si praful. Filtrarea ciclonica se face în interiorul containerului de praf în două etape: primul sistem ciclonic separă particulele mari din aerul aspirat, în timp ce particulele mici sunt prinse și separate cu ajutorul celui de-al doilea sistem.

Filtru performant. Datorită filtrului HEPA13, acest aspirator captează peste 99% din particulele fine de praf, polenul și acarienii și este recomandat persoanelor care suferă de alergii. Pentru a păstra performanțele filtrului, acesta se înlocuiește anual.

Curățare instant. Prin tehnologia TrayClean recipientul de colectare a mizeriei se golește cu o singură apăsare de buton, astfel încât limitează la maxim expunerea la praful colectat.

Consum minim de energie. Aspiratorul are o performanță 3AAA de aspirare, emisie minima de praf și eficientă energetică crescută.

Aspiratoare verticale

Aspiratoare verticaleAdio dureri de spate! Cu aspiratorul vertical nu trebuie să te apleci și poate fi manevrat ușor cu o singură mână în timp ce vorbești la telefon. Există și modele subțiri care nici măcar nu trebuie conectate la priză ci funcționează pe bază de baterii.

PRO
Cel mai mare avantaj este legat de poziția din care îl poți manevră – relaxat cu spatele drept – și de faptul că poate fi depozitat ușor într-un colț. Cele pe bază de baterii te scăpa de grija cablului care poate să fie foarte enervant, mai ales când aspiri scări sau spații mici și riști să te împiedici de el.

CONTRA
Majoritatea sunt mici și zgomotoase, au în general capacitate de colectare de două ori mai mică decât un aspirator clasic și nu au puterea de a aspiră în profunzime.

Ideal pentru locuințe tip studio, locuințe cu scări și depozite mici.

Recomandarea noastră dea aspirator vertical: Bosch BBH22041

Aspirator vertical Bosch BBH22041
Foto: www.harveynorman.com.au

Ușor, fără cablu, cu două trepte de viteză, acest aspirator este o idee bună pentru oricine s-a săturat de cabluri, de electrocasnice grele și de poziții incomode de aspirat.

De ce îl recomandăm?

Fără fir. Este simplu să aspiri oriunde când nu ești dependent de priză. Acumulatori puternici reîncarcabili NiMH au o autonomie de 44 de minute.

Ușor de depozitat. Cu un design slim și flexibilitate maxim este ușor de depozitat chiar și în locuitele cu spațiu redus.

Flexibil. Aspiratorul are articulații flexibile ce se pliază astfel încât să aspiri chiar și zone greu accesibile.

Multifuncțional. Aspiratorul are integrat și un aspirator de mână pentru o curățenie rapidă în spațiile înguste.

Aspiratoare de mână

Aspiratoare de mânăAcestea sunt extrem de practice când trebuie să elimini mizeria de pe suprafețe mici și sunt un +1 binevenit la un aspirator clasic, niciodată un înlocuitor. Sunt preferate pentru a curată părul de animale de pe orice suprafețe dar și alte tipuri de mizerii. Se folosesc intens și în restaurante pentru a curată rapid mesele.

PRO
Majoritatea sunt practice, au efect rapid, aspiră bine și precis și sunt foarte ușor de mânuit.

CONTRA
Bateriile se termină foarte repede. Modelele cele mai bune performează la parametrii optimi doar circa 15 minute, apoi trebuie reîncărcate la priză.

Ideale pentru a curată suprafețe mici fără contact la priză precum interiorul mașinii dar și anumite suprafețe precum pervazuri, tapițerii, guri de ventilație, canapele sau colțuri greu accesibile cu un aspirator clasic.

Recomandarea noastră dea aspirator de mână: Philips Mini Vac FC6141/01

Aspirator auto Philips Mini Vac FC6141/01

Vârful gamei de aspiratoare de mână de la Phillips, acest aspirator vine împreună cu o husa de transport și mufă auto ceea ce îl face perfect pentru a curată interiorul mașinii.

De ce îl recomandăm?

Aspiră mai bine. Datorită capului de aspirare aerodinamic aspiră și cele mai fine particule de praf chiar din zonele înguste.

Ușor de folosit. Aparatul are un mâner curbat ceea ce îl face comod și ușor de mânuit.

Filtrează aerul. Cu un flux de aer ciclonic acest aspirator sigilează praful în interior, în rotație, îmbunătățing puterea de aspirare. Are un sistemul de filtrare în 2 etape astfel încât primul filtru blochează murdăria, iar al doilea filtru captează particulele fine de praf.

Aspiratoare robot

Aspiratoare robot

Visul universal, treburile casnice să se facă singure pe nesimțite. Aspiratoarele robot sunt foarte practice pentru că au senzori inteligenți care identifică praful și mizeria și o curată înainte să fie împrăștiată prin casă. Senzorii identifică și obstacolele astfel încât roboțelul nu trebuie supravegheat sau ghidat ci doar verificat.

PRO
0 efort. Cele mai noi modele pot fi controlate direct de pe telefon, așa că poți să ai podele curate mereu cu o mișcare din deget. Majoritatea se activează automat imediat ce senzorii detectează murdărie.

CONTRA
Prețul piperat al modelelor cele mai bune îl fac un produs inaccesibil pentru cei care au nevoie de calitate la un preț accesibil. Majoritatea modelelor nu curată în profunzime suprafețele denivelate și nu sunt cea mai bună alegere dacă ai covoare pufoase.

Ideal pentru oamenii foarte ocupați si familiile cu copii mici și timp limitat, pentru că poate păstra podelele impecabile mereu. Curată perfect suprafețe netede precum gresia, parchetul, marmură.

Recomandarea noastră de robot de aspirare: iRobot Roomba 980

Robot de aspirare iRobot Roomba 980

Cel mai performant aspirator robot și vârful categoriei sale, acest robot are funcții care asigură curățarea perfectă, rapidă, silențioasă și inteligență a încăperilor.

De ce îl recomandăm?

10x mai puternic. Sistemul performant de curățare aspiră praful și murdăria cu o putere de 10 ori mai mare decât modelele anterioare.

Inteligent. Folosește un sistem performant de navigație iAdapt prin care se oprește la scări, evită obstacolele și depășește chiar și diferențe de nivel de 1.6 cm.

Versatil. Aspiră cu succes orice tip de suprafețe din mai multe camere într-un singur program și trece cu ușurință de la o suprafața la altă

Usor de folosit. Pornește cu o singură apăsare de buton si detectează singur murdăria datorită senzorilor avansați și are nevoie de foarte puțină întreținere.

O alternativă mai accesibilă, performantă și silențioasă este aspiratorul robot Samsung Visionary Mapping System extrem de util la casa omului.

 Samsung Visionary Mapping System

Aspiratoare industrialeAspiratoare industriale

Aceste aspiratoare profesionale au cea mai mare capacitate de absorție a mizeriei și curată într-un timp foarte scurt suprafețe foarte mari.

PRO
Cele mai puternice și mai eficiente în absorția mizeriei.

CONTRA  
Prețul este ridicat, sunt mai greoi de manevrat și ocupă un spațiu mare de depozitare.

Ideal pentru hale, garaje, unități comerciale, restaurante și instituții cu trafic intens.

Recomandarea noastră de aspirator cu filtrare prin apă: Harlem® AquaVac

Dacă sunteți în căutarea unui model care să curețe în mod profesional o cantitate mare de mizerie această este o opțiune bună prin raportul calitate-preț. Aspiratorul Harlem® AQUAVAC are o putere mare de curățare și aspiră cu succes și în profunzime chiar și cele mai groase covoare.

De ce îl recomandăm?

Puternic, dar tăcut. Cu o putere de aspirare de 2200W acest aspirator este foarte eficient și în același timp silențios.

Ușor de folosit. Cele 4 roți de învârt 360 de grade pentru o manevrare rapidă.

Aer mai curat. Filtru cu apa captează praful în interiorul aspiratorului.

Casă parfumată. La achiziționarea aspiratorului primiți și o sticluța de parfum din care trebuie să puneți câte o picătură la fiecare aspirare pentru o casă nu doar curată, ci și parfumată. 

Ce trebuie să ai în vedere atunci când cumperi?

Sfaturi cumpărare aspirator

Aspiratoarele de astăzi au forme, tehnologii și materiale atractive, dar ce trebuie de fapt să urmărim pentru a face alegerea corectă?

Suprafața aspirată
Locuințele mari și foarte spațioase au nevoie de un aspirator cu capacitate mare de colectare și fir lung. Pentru casele cu scări este potrivit unul vertical, ușor. Dacă ai mai multe tipuri de suprafețe și covoare groase atunci alege un aspirator clasic, puternic cu capăt adaptabil.

Spațiu de depozitare disponibil
Dacă locuiești într-un studio sau pur si simplu nu ai nici un spațiu disponibil pentru un aspirator normal atunci varianta este un aspirator compact care să încapă cu succes într-un dulap.

Depozitare aspirator

Dacă ai la dispoziție un buget generos atunci alegerea perfectă este un robot de aspirare iRobot Roomba 980, mai mic ca un rucsac. Pentru o locuință de dimensiuni mici si medii e tot ce ai nevoie.

iRobot Roomba 980

Nivelul de zgomot
Dacă stai la bloc și nu vrei să-ți deranjezi vecinii, ai un bebeluș sau pur și simplu ești mai sensibil la zgomote atunci trebuie să te orientezi spre modele puternice, dar în același timp silențioase. Verifică atunci când achiziționezi un aspirator nivelul decibelului (db). Un aspirator cu un nivel de decibel în intervalul de 60-65 decibeli va fi extrem de silențios și este varianta potrivită pentru tine.

Stilul de viață
Dacă ai un stil de viață foarte activ și timp foarte puțin la dispoziție atunci optează pentru un aspirator vertical sau unul robotic. Pe de altă parte dacă îți place să ai casă impecabilă și ești o fire tipicara atunci doar un aspirator puternic cu fir ar putea să-ți satisfacă obsesia pentru curățenie.

Alergii
Persoanele alergice trebuie să se orienteze spre acele modele care au filtru HEPA sau recipiente de colectare a mizeriei în apa. Un model recomandat este aspiratorul cu sac Philips Expert FC8721/09 cu filtru HEPA13 cu HEPA AirSeal care reține peste 99% din praf. Acest aspirator are o funcție numită s-bag Ultra Long Performance care captează chiar și cele mai fine particule de praf. Acest produs a fost testat pentru calitate de ECARF, institutul european de cercetare specializat în alergii.

Buget
Un criteriu puternic de selecție este sumă pe care suntem dispuși să o alocam achiziționării unui aspirator. Dacă bugetul este generos atunci poți alege modele premium cu avantajele lor, dar dacă ai un buget foarte limitat atunci avem o recomandare testată pentru tine.

Cel mai ieftin (și bun) aspirator testat de noi este aspiratorul Albatros Sticky-Eco 2 în 1, un aspirator vertical puternic de 800W și ușor de manevrat, având doar 3 kilograme. Modelul are integrat și un aspirator practic de mână.

  • Ți-a fost util ghidul?
  • DA   NU