Ghid de cumpărare pentru mașina de spălat

Una dintre cele mai utile invenții din societatea modernă, mașina de spălat automată a apărut acum 200 de ani și de atunci înseamnă economie de timp, efort și bani. Dacă nu vrei să îți speli rufele murdare în public la propriu – la o spălătorie – atunci mașina de spălat automată este o opțiune foarte utilă. Dar ca orice investiție inteligență cere o informare atentă. Analiza de mai jos îți sta la dispoziție pentru a face alegerea potrivită pentru ține.

De la simplu la complex

Evoluția tehnologică a adăugat un număr mare de inovații și facilități pentru mașina de spălat. Alegerea nu mai presupune doar un electrocasnic care să spele bine, ci și identificarea tehnologiilor care să se potrivească perfect nevoilor și așteptărilor tale. Vrei ca mașina de spălat să ocupe puțin spațiu, să aibă multe programe, să fie delicată cu hainele sau să scoată rufele pufoase, uscate, netede și uscate? Sau poate toate într-un singur aparat?

Îți punem la dispoziție informații utile și comparații relevante astfel încât să stabilești care este masina de spălat pentru tine. Descoperă tot ce promite și oferă piață în 2018.

Ce trebuie să urmărești atunci cand cumperi mașina de spălat?

Nu mai puțin de 10 detalii.

 1. Dimensiunile potrivite
 2. Inovații disponibile
 3. Tipul de încărcare preferat
 4. Nivelul de zgomot
 5. Capacitatea de încărcare
 6. Viteza de centrifugare (RPM)
 7. Tipuri de programe
 8. Materiale
 9. Economie la consumul de energie/apă
 10. Buget

Tipul de încărcare preferat

Mult timp m-am întrebat de ce majoritatea oamenilor preferă mașina de spălat cu încărcare frontală. Mie cele cu capac mi se păreau mai compacte și mai ușor de încărcat. După ce am făcut comparația de mai jos am înțeles. Descoperă si tu care sunt atuurile fiecărui model.

Maşina de spălat rufe cu încărcare frontală

Masina de spalat rufe Samsung Eco Bubble AddWash
Masina de spalat rufe Samsung Eco Bubble AddWash

PRO

 • performanțe mai bune în comparație cu cele cu încărcare verticală
 • economie mai mare de apă și energie electrică
 • utilizare comodă indiferent de înălțime
 • hublou transparent prin care poți să urmăreșți cum sunt spălate hainele
 • practic pentru spații reduse (deasupra se poate monta o maşină de uscat rufe, un dulap, un suport pentru pahare etc.)

CONTRA

 • în timp, în pliurile garniturii de cauciuc se dezvoltă mucegai
 • chiar și modele slim ocupă mai mult spațiu decât mașinile verticale
 • hubloul de sticlă si sistemul de închidere se poate deteriora mai ușor în timp.
 • periculos pentru animale mici de companie în special pisici pentru că se pot strecura în interiorul ei

Maşina de spălat rufe cu încărcare verticală

Masina de spalat rufe Indesit ITW D 61252 W, 6 kg, 1200 RPM, Clasa A++, Alb
Masina de spalat rufe Indesit

PRO

 • ocupă mai puţin spatiu decât o maşină de spălat cu încărcare frontală cu capacitate similară
 • accesul din picioare reduce spaţiul necesar în jurul maşinii
 • viteze de centrifugare mai mari la stoarcere.
 • încărcare mai ușoara, mai ales pentru rufele voluminoase

CONTRA

 • timp mai redus pentru a curăța rufele deoarece folosește mult mai multă apă într-un timp scurt decât mașinile cu încărcare frontală
 • pentru persoanele mai mici de statură poate fi dificilă scoaterea rufelor din adâncimea maşinii de spălat
 • consum mai mare de apă și energie în general
 • trapă de acces aflată pe capacul maşinii de spălat împiedică folosirea spaţiului de deasupra pentru amplasarea altor obiecte

Mașinile de spălat cu încărcare frontală sunt considerate mai performante decât modelele cu încărcare verticală. Specialiștii consideră că ar curată mai bine hainele și ar fi mai blânde cu țesăturile, toate astea cu o economie mai mare de apă și energie.

Dimensiunile potrivite

cum alegi o masina de spalat

Totul pornește de la spațiul pe care îl ai la dispoziție pentru a fixa mașină de spălat. Din punct de vedere a dimensiunilor avem patru categorii de maşini de spălat verticale, normale, slim şi compacte. Pentru a stabili care ți se potrivește verifică dimensiunile mașinii de spălat în caracteristicile producătorului. Apoi măsoară spațiul pe care îl ai disponibil pentru montarea mașinii de spălat. Ia în considerare faptul că trebuie să lași cel puțin 6 centimetri în spatele mașinii de spălat și minim un centimetru între mașina de spălat și un alt electrocasnic/piesă de mobilier.

Nu uita să măsori și ușile de la domiciliu pentru a te asigura că mașina de spălat nouă poate fi strecurată printre ele.

Maşina de spălat rufe cu încărcare verticală

Masina de spalat rufe cu incarcare verticala Electrolux EWT1376HGW, 7 kg, 1300 RPM, Clasa A+++, AlbAcestea au în marea lor majoritate dimensiunile 90 x 40 x 60 cm. Câteva modele au înălţimea de 85 cm, 88,5 cm sau 89 cm, respectiv adâncimea de 59,5 cm sau 65 cm.

Menționez diferenţă de 0,5 cm pentru că uneori exact atât este nevoie pentru a așeza maşina de spălat rufe acolo unde ne dorim.

Un exemplu este mașină de spălat rufe cu încărcare verticală Electrolux EWT1376HGW cu dimensiunile de 89 x 60 x 40 cm și cu o capacitate de 7 kg, 1300 RPM, Clasa A+++. Din punct de vedere a specificațiilor aceasta este o mașină de spălat rufe care pregătește rufele pentru călcat folosind aburul natural. Cu o singură atingere, hainele ies arătând ca noi – moi, fine, pufoase, mirosind a proaspăt și cu mai puține cute.

Pentru a spală rufele eficient și aproape în liniște, această mașină de spălat rufe este dotată cu un motor puternic Inverter. Acest model este foarte eficient energetic și ideal pentru o familie cu 3 membri.

Maşina de spălat rufe normale cu încărcare frontală

Masina de spalat Whirlpool FSCR 70211, 7 kg, 1200 rpm, clasa energetica A+++Dimensiunile de bază ale acestei categorii de maşini de spălat rufe sunt: 85/84/82 x 60/59,5 x 60/55/63,6. Un exemplu este mașina de spălat Whirlpool FSCR 70211, cu dimensiunile de 85 x 61 x 59.5 și o capacitate de 7 kg, 1200 rpm, clasa energetică A+++. Are 7 programe de spălare și opțiunea pentru terminare întârziată și o funcție care previne încrețirea țesăturilor.

Maşina de spălat rufe slim cu încărcare frontală

Masina de spalat rufe Indesit IWUD41051C, Super Slim 32.3 cm, 4 kg, 1000 RPM, Clasa A+, AlbDiferența dintre maşinile de spălat normale și cele slim este legată doar de adâncime aparatului și în consecință de capacitatea sa. Mașinile slim au 47/40 cm iar cele ultra-slim 32/33 cm.

Un exemplu de mașină de spălat cu cea mai mică adâncime posibilă este Indesit IWUD41051C, Super Slim 32.3 cm, 4 kg, 1000 RPM, Clasa A+. Această mașină are opțiunea Eco Time astfel încât mașină își adaptează resursele în funcție de sarcina.

Nu mai trebuie să aștepți să se adune rufe pentru o încărcare completă, poți porni mașină oricând vrei. Aceasta va spăla într-un interval de timp cu aproximativ 30% mai scurt și folosind până la 40% mai puțină apă și energie. O altă opțiune utilă este Delay Time prin care poți programa pornirea mașinii la ora cea mai convenabilă pentru tine.

Maşini de spălat mici, compacte, cu încărcare frontală

Masina de spalat rufe mini Daewoo DWD-CV702G, 3 kg, 700 RPM, Clasa A++, Montare pe perete, Alb/Negru

Când spațiul nu îți permite să adaugi nici măcar o mașină de spălat slim atunci soluția este o mașină atât de mică încât poate fi agață pe perete sau plasată cu succes sub chiuveta din baie. Dimensiunile generale ale unei astfel de achiziții sunt 69/70 x 51 x 44/47 cm.

Un model wow pentru cei cu spațiu puțin și timp limitat pentru treburi casnice este mașina de spălat compactă Dawoo Mini. Mașina este atât de mică că poate fi agațată în cui pe perete. Deși arată că o jucărie te scapă de problemele serioase ale rufelor murdare. Evident nu poți spăla multe pentru că are o capacitate de doar 3 kilograme, dar asta te ajută să ai mereu lucruri curate în casă. În fiecare zi, rufele murdare de peste zi pot fi spălate rapid, silențios și eficient cu unul dintre 6 programe disponibile. Dovadă că eficientă stă (și) în recipiente mici.

Trei inovații utile în domeniul mașinilor de spălat

15” pentru un spalat rapid si eficient

Masina de spalat cu program scurt 15 minute

Noile mașini de spălat au programe de curațare în profunzime care durează doar 15 minute. Pui rufele la mașină, iți faci o cafea și înainte să se răcească rufele tale devin curate si parfumate. Un astfel de model este Samsung WW70J5246FX/LE cu programul Quick Wash.

Maşini de spălat rufe smart, conectate la internet

Masini de spalat rufe smart

Mașini programate și monitorizate de pe telefonul inteligent sunt o realitate convenabilă. Aceste mașini de spălat wireless sunt conectate permanent prin internet la telefonul sau tabletă proprietarului. Poți da start sau pauză unui ciclu de spălare, poți selecta programe și poți sa fii anunțat atunci când mașină de spălat își termină treaba. Totul de la distanță și direct de pe device-ul tău preferat. O astfel de mașină este SAMSUNG Crystal Blue care iți oferă opțiunea de a controla mașină ta de spălat automată prin aplicația Smart Control disponibilă pe dispozitivele Iphone și Android.

Haine răsfățate cu abur până la 6 ore  

Masina de spalat fresh care whirlpool

Dacă ți s-a întâmplat de multe ori să uiți hainele în mașină și să fii nevoit să le speli din nou atunci o să îți placă inovația FreshCare+ de la Whilpool. Ciclul dedicat cu injecție de aburi și acțiunea de rotire a tamburului au grijă de rufele tale în interiorul mașinii de spălat chiar și după încheierea programului de spălare. Selectează opțiunea FreshCare+ și rufele beneficiază de un tratament delicat de masaj cu abur și de mișcări ușoare de rotire. Poți uită de stresul de a scoate rufele din mașină imediat după încheierea ciclului de spălare pentru că acest sistem le va păstra moi, netede și cu un miros plăcut. 6 ore mai târziu poți scoate rufe fresh și mai ușor de călcat.

Mașini de spălat cu uscător

Masini de spalat cu uscator

Această struțo-cămilă pentru rufele tale sună bine, dar nu este întotdeauna varianta cea mai apreciată de utilizatori. Foarte multe recenzii susțin că astfel de mașini fac o treaba mediocră pe ambele planuri – nici nu spală bine iar programul de uscare deteriorează/strâmtează țesăturile. Există totuși și câteva modele care au strâns multe impresii pozitive și merită luate în considerare. Dacă spațiul nu îți permite să achiziționezi separat o mașină de spălat și un uscător atunci poți da o șansă aparatului Samsung WD80M4443JW/LE EcoBubble sau modelului Electrolux EWW1607SWD, ambele cu recenzii excelente ce promit haine curate, fierbinți, pufoase și perfecte de așezat în dulap sau chiar de îmbrăcat.

Nivelul de zgomot al maşinii de spălat rufe

Dacă plănuiești ca mașina de spălat să fie montată în preajma dormitorului sau a biroului de lucru atunci ia în considerare cele mai silențioase modele astfel încât vibrațiile să nu fie deranjante când este pusă în funcțiune. Deși mașinile de spălat actuale au un nivel redus de zgomot ele pot fi încă sâcâitoare mai ales pentru urechile sensibile. Majoritatea utilizatorilor aleg să monteze mașina de spălat și uscătorul în baie sau în bucătărie în funcție de spațiu pentru ușurință cu care le pot lega la scurgere, dar trebuie luat în considerare și zgomotul. Cu cât mașina are o calitate mai bună cu atât este mai silențioasă. Aceasta este realizată prin utilizarea de materiale stabile, izolare fonică sau chiar sisteme de reducere a vibrațiilor.

Bine de știut că gradul de zgomot poate să depindă și de suprafață unde este montată mașină. Pentru a reduce zgomotul este obligatoriu ca maşina de spălat rufe să fie montată pe un spațiu perfect plan iar reglajul picioarelor mașinii trebuie făcut la linie.

Cuva din plastic sau inox?

Una dintre cele mai frecvente întrebări este legată de materialul din care este realizată cuva, care poate să fie de plastic sau de inox. Marea majoritate a maşinilor de spălat rufe au cuve din diferite combinații de plastice. Cea mai performanță la momentul actual este varianta cuvelor din plastic fabricate din polinox, o combinație de sticle și carbon. Singurele maşini cu cuve din inox sunt cele din categoria premium, unde producătorii nu fac compromisuri privind calitatea materialelor și produc maşini de spălat care funcţionează perfect câteva zeci de ani.

Producătorii care folosesc cuve din plastic susțin că modele de cuve din polinox ar fi mai bune decât cuvele din inox datorită faptului că plasticul este izolator termic şi păstrează mai bine căldura în interior, economisind energie. Sunt contraziși însă de faptul că maşina de spălat rufe care are cuvă de inox are și izolație termică şi păstrează căldura mult mai bine decât cuvele de material plastic. Așa că oricând bugetul va permite, optați pentru mașina de spălat care are cuve din inox.

Viteza de centrifugare

Viteza de centrifugare este exprimată în RPM, prescurtarea de la rotații pe minut și este un alt criteriu de care trebuie să țineți cont atunci când va cumpărați mașina de spălat. De rapiditatea cu care să desfășoară rotațiile depinde cât de curate vor fi rufele după spălare. Recomandarea este să va orientați către acele modele care au cu peste 1.200 RPM pentru ca cele mai bune impresii le strâng mașinile de spălat cu 1.400 RPM.

Exista modele de mașini care permit setarea manuală sau automată a rotațiilor pe minut și asta este varianta ideală. Este important să poți adapta viteză în funcție de cât de delicate sunt materialele pe care vrei să le speli.

Economie

Consumul de energie eficient este foarte important pentru că vorbim de un produs cu o durata mare de viață care poate angrena în viață ta costuri mai mari sau mai mici la fiecare ciclu de spălare. O clasa energetică slabă înseamnă o economie de moment, dar în timp generează costuri mai mari la facturile de curent și apă.

Cea mai bună variantă pentru mașina de spălat este Clasa energetică A+++++ cu cea mai înaltă eficiență în raportul consumului de energie pentru fiecare spălare, iar cea mai populară este clasa A+++ pentru accesibilitate în raportul calitate-preț.

Capacitatea de încărcare

Atunci când alegi capacitatea de încărcare trebuie să iei în considerare spațiul disponibil și numărul persoanelor care folosesc mașină de spălat. Mașinile de spălat rufe pentru uz casnic cu cea mai mare capacitate de încărcare de pe piață în acest moment sunt cele de 14 și 12 kilograme. Samsung Blue Crystal WW12H8400EW şi Samsung Eco Bubble WF1124XAC sunt două modele cu recenzii bune care pot spăla până la 12 kg de rufe odată.

Dacă folosești doar tu mașina de spălat și ai un spațiu limitat la dispoziție – de exemplu un studio – pe care vrei să-l exploatezi la maxim atunci optează pentru un model compact. O mașină de spălat cum este Dawoo Mini poate fi montat pe perete și are o capacitate de încărcare de 3 kg.

Care este durata de viață a unei mașini de spălat?

Majoritatea producătorilor promit 10 ani de utilizări cu 5 ani de garanție, în timp ce modele premium precum mașina de spălat Miele au o durata de viață de peste 25 de ani.

Buget

Prețurile pentru o mașină de spălat pornesc de la 500 de lei pentru o mașină semi-automată și pot ajunge la peste 5000 de lei pentru o mașină automată semi-profesională. Diferențele de preț sunt justificate de numărul de funcții, programe, capacitatea de încărcare și performațe. De departe, cele mai bune maşini de spălat rufe sunt și cele mai scumpe.

Cele mai bune mașini de spălat

Cele mai apreciate de utilizatori și mai recomandate sunt cele fabricate de Miele, o companie din Germania care este renumită pentru calitatea premium a aparatelor. O maşină de spălat Miele are o greutate de aproximativ 100 kg, dublu cât o mașină de spălat obișnuită pentru că materialele folosite sunt extrem de rezistente și durabile. Mașina de spălat  Miele dispune și de cele mai inovatoare tehnologii precum conectare WIFI cu device-ul proprietarului, dar și cu mufă USB pentru încărcarea de programe noi fără conectarea directă a maşinii la internet. Prin varianta USB sunt minimizate la maxim riscurile cibernetice posibile pe care le presupun aparatele conectate la internet.

Epilog

Dacă bugetul îți permite, atunci ia în considerare mașina de spălat premium ca o investiție pentru o perioadă foarte lungă de timp atât prin performațe cât și pentru faptul că ajunge să consume exact atâtea resurse cât este necesar, deci reprezintă o economie de bani pe termen lung. Combinată cu un uscător de haine, poți reduce la minim efortul de a avea haine perfect curate rapid. Recomandarea noastră este să le achiziționezi separat pentru a obține cele mai bune rezultate și îți stăm la dispoziție cu sugestii legate de cele mai bune uscătoarele de haine în ghidul dedicat. Cu această combinație de forțe poți să-ți porți tricoul preferat iar și iar și iar, mereu impecabil de curat și gata de îmbrăcat.

 

 

 

 

 

 

 • Ți-a fost util ghidul?
 • DA   NU

Un comentariu

Comentariile sunt închise.