Cele mai sigure scaune auto pentru copii

Alegerea scaunului auto este un moment important pentru părinți pentru că varianta aleasă poate influența confortul și implicit starea de spirit a copilului în mașină. Poate părea ușor, dar nu este pentru că din multitudinea de scaune auto pentru copii existente pe piață trebuie să găsești acel model ergonomic care i se potrivește perfect copilului tau.

Achiziția unui produs special pentru transportul bebelusului este o necesitate încă înainte de naștere pentru că de la primul drum de la spital – acasă copilul trebuie să călătorească cu mașina exclusiv în scoica auto, într-un scaun auto cu inserție pentru nou-nascut sau într-unul dintre puținele landouri omologate pentru transport auto. Trecerea de la scoică la scaun nu trebuie să se întâmple înainte ca bebelușul să depășească limitele de înălțime și/sau greutate ale scoicii.

Siguranță înainte de toate

Decizia achiziției unui anumit scaun auto nu trebuie făcută la întâmplare sau pe considerente estetice pentru că dincolo de obligativitatea legală, scaunul auto înseamnă cea mai bună securitate pentru copilului tău în fața unor pericole reale. Scaunele auto pentru copii comercializate în spațiul european au obligația să treacă cerințele și testele uneia dintre cele 2 reglementări europene curente, ECE R44/4 si i-size (ECE R129). Aceste reglementări au cerințe minime așa că atunci când achiziționați un scaun auto trebuie să aveți în vedere toate detaliile care sporesc gradul de siguranță adică materialele folosite, tehnologia pe care se bazează produsul și testele aplicate.

Care sunt cele mai bune scaune de pe piață? Ce înseamnă ISOFIX? Ce teste trebuie făcute? O să răspundem la toate aceste întrebări pe rând, astfel încât la final să știți exact ce vi se potrivește.

Este important să înțelegem care sunt acele caracteristici care ne avantajează în funcție de așteptări astfel încât să facem alegerea potrivită din start. Stim că un copil mic este un critic rapid și nici nu sta foarte bine cu rabdarea, iar timpul unui parinte este foarte prețios așa că am selectat pentru voi un top 4 dintre cele mai bune modele recomandate de mame și plăcute de copii + un model budget foarte apreciat din punct de vedere al raportului calitate – preț. Topul a fost realizat în urma analizei factorilor care influențează siguranța produsului (materialele folosite, testele aplicate), documentarii din materiale de specialitate, bloguri dedicate) și nu în ultimul rând coreland toate acestea cu impresii de pe grupurile unde mame reale își împărtășesc experiența cu aceste produse.

Locul I

Scaunul auto BeSafe iZi Kid X2 i-Size

BeSafe iZi Kid X2 i-Size este cel mai sigur scaun auto din lume la ora actuală. Acest model este printre puținele scaune auto care au trecut testul suedez de siguranta PLUS, cel mai dur și mai riguros din domeniu. În plus, acest scaun auto este singurul care a obținut cel mai inalt calificativ la nivelul siguranței în cadrul testelor ADAC și permite o poziție prelungită cu spatele la sensul de mers. ADAC este cel mai important tester al scaunelor auto pentru copii din Europa iar în cadrul testului au mai fost analizate alte 66 de modele.

Perioada de utilizare

BeSafe iZi Kid X2 i-Size  este încadrat în grupa 1 de scaune și recomandat de la 6 luni sau 61 cm până la aproximativ 4 ani (maxim 105 cm înălțimea copilului).

Caracteristici principale

 • Fixare rapidă și eficiență prin sistemul ISOfix .
 • Avertizare sonora în caz de poziționare incorecta.
 • Brate ISOfix reglabile pentru maximizarea spațiului disponibil din masina.
 • Protecție unica SIP+ cu protecție maximă în condiții de impact lateral
 • Centură de siguranță cu magnet.
 • Brațul frontal brevetat ce asigură un montaj extrem de ferm.

Avantajul competitiv principal

Cel mai înalt grad de siguranta la bordul mașinii testat de specialiști.

Locul II

Scaunul auto Cybex Sirona

Cybex Sirona este un scaun cu o performanță excelentă în ceea ce privește siguranța mulțumită protecției sub forma unui scut dar și datorită funcționalității practice. Sistemul inteligent de rotație 360° face posibilă schimbarea din poziția cu spatele la direcția de mers, în poziția cu fața la direcția de mers, fără a demonta scaunul din poziția sa în masina. Un picior suplimentar fixat în podeaua masinii ajută la absorbirea forței impactului în cazul unei coliziuni frontale și oferă stabilitate suplimentară. Acest sistem de ancorare minimizează greselile de instalare și optimizează efectul de protecție. Acest scaun auto a fost desemnat castigator în ultimele teste de siguranță ale scaunelor auto Stiftung Warentest (06/2013), Grupa 0+/1.

Perioada de utilizare

Cyber Sirona este un scaun excelent cu rear-facing (poziționat cu spatele la drum) de la aproximativ 9 luni până la 2 ani, cu posibilitatea de a merge forward-facing (mersul cu fata la drum) până la 4 ani.

Caracteristici principale

 • Instalare cu un simplu click în sistemul ISOfix
 • Sistem telescopic linear de protecție în caz de impact lateral (L.S.P. System)
 • Sistem de rotație 360 grade
 • Fixare în podeaua mașinii pentru absorbție sporită a șocurilor.
 • Pernă frontală de siguranță care este ajustabila, cu tehnologie A.R.T., care acționează ca un airbag gonflabil și reduce în mod inteligent riscul ranirii grave a gâtului, fără a restrange libertatea de mișcare a copilului
 • Poziție de somn foarte bună cu 7 trepte de înclinație.

Avantajul competitiv principal

Sistemul de rotație 360 grade face viața părinților mult mai ușoară și îi protejează de durerile de spate. De asemenea, așezarea și ridicarea copilului din scaunul montat în masina se face foarte ușor, întrucât scaunul poate fi orientat cu fața către portiera, printr-un singur click.

Locul III

Scaunul auto Britax Romer Max-Way

Locul 3 vine de la Britax-Romer, inventatorii sistemului Isofix de prindere a scaunului auto și este Britax Romer Max -Way. Scaunul are o mulțime de caracteristici de a adapta scaunul la nevoile schimbatoare ale copilului în creștere, precum multitudinea de poziții înclinate, tetiera și centură ajustabila și pernute laterale pentru piept. Acest model este compact astfel încât să poți exploata la maxim spațiul din mașină și oferă mai mult spațiu pentru picioare. Acest tip de scaun este sigur și are aprobarea suedeza “PLUS TEST”.

Perioada de utilizare

Britax Romer Max-Way permite o calatorie cu orientarea catre spate extinsă de la 9 kg la 25 kg .

Caracteristici principale

 • Instalare cu indicatoare care confirmă montarea corectă
 • Instalarea orientarii către spate extinsă – cea mai sigura cale de calatorie
 • Scaunul mai mic oferă mai mult spațiu pentru picioare – ideal pentru mașini mici
 • Instalare flexibila – cu centură în 3 puncte
 • Protecție optimă la impactul lateral – părți laterale captusite cu material moale
 • Potrivire perfectă – tetiera ajustabila pe înălțime și centură reglabila cu o singura mână
 • Protecție superioară – suport pentru picioare și tetierele joase asigură o stabilitate suplimentară
 • Confort în orice poziție – multiple poziții de înclinație
 • Caracter practic prin îndepărtarea rapidă a husei, fără a fi nevoie să  îndepărtați centura

Avantajul competitiv principal

Britax Romer Max-Way oferă nu doar un grad foarte ridicat de siguranță, dar și confort sporit în orice poziție prin multiple variații de înclinație și posibilități de ajustare a scaunului.

MENTIUNE

Scaun auto Maxi Cosi 2waypearl

Maxi Cosi 2waypearl este realizat în conformitate cu noul standard EU de siguranță i-Size și reprezintă o alegere confortabilă pentru copil și sigură pentru liniștea părinților. Este compatibil cu baza 2wayFix Maxi Cosi ca parte a conceptului 2way Car Seat Family. Este foarte recomandat de mame ca variantă de tranziție cu succes de la scoica.

Perioada de utilizare

Scaunul 2wayPearl Maxi Cosi permite folosirea poziției în sens invers direcției de mers de la 67 de cm (aproximativ 6 luni) până la 105cm (aproximativ 4 ani) și în sensul direcției de mers de la minim 15 luni până la aproximativ 4 ani.

Caracteristici principale

 • 2 moduri de instalare – oferă protecție sporită pentru capul și gâtul copilului:
 • Instalat cu ISOfix, împreună cu baza 2wayFix, beneficiați de indicatori acustici și vizuali, ce confirmă instalarea corectă a bazei și a scaunului auto
 • Reglarea în înălțime a tetierei și a centurilor de siguranta poate fi ajustata în același timp, astfel încât Maxi-Cosi 2wayPearl “creste” odată cu micuțul
 • Centura de siguranță cu prindere în 5 puncte
 • Sistem inovator de prindere a copilului cu centurile de siguranță care reduc la jumatate timpul de fixare a acestuia în scaunul auto
 • Husa detașabila și lavabila la 30 grade C

Avantajul competitiv principal

Poziție confortabilă de somn, în ambele direcții de deplasare.

Best deal

Joie Stages

Joie Stages este cel mai premiat scaun auto din Europa, având nenumarate distincții și premii de specialitate: RedDot design award, Mother&Baby Gold, Mother&Baby Silver, Conso Baby, Mother&Baby Bronze, Banta Awards, Parenting Awards, Right Start, etc. Acest timp de scaun este versatil putând fi folosit de la naștere. La inceput (grupa 0+) va fi utilizat cu fața în direcția opusă sensului de mers. Versatil, Stages devine apoi un scaun grupa 1, iar apoi grupa 2 – având un sistem inovativ pentru înlăturarea centurilor (practic există un compartiment special destinat lor).

Perioada de utilizare

Acest tip de scaun este proiectat pentru a se adapta nevoilor de protecție a copilului de la 0 pana la 25 de kilograme (aproximativ 7 ani).

Caracteristici principale

 • Sistem unic de reglare a centurilor și a suportului pentru cap
 • Centurile și suportul pentru cap se ajustează simultan, automat – nefiind nevoie să dezinstalati vreo componenta.
 • Este rezistent utilizând doar componente produse în fabricile propri, testate în facilitățile interne de producție și  certificate apoi de autoritățile specializate.
 • Cadranul din oțel al scaunului  menține integritatea structurii în timpul impactului, iar greutatea este astfel calculata pentru a mentine centrul de greutate stabil
 • Cadranul scaunului este conceput din otel, cu rezistanta maxima la impact – greutatea sporita asigura stabilitate suplimentara
 • Suportul de cap este ajustabil in 5 pozitii diferite, adaptandu-se inaltimii copilului
 • Centurile se ajustează automat (5 trepte de înălțime), simultan cu suportul de cap – cu o singură mana, fără a fi necesar să le demontati
 • Materialele permit trecerea aerului pentru a evita supra-incalzirea
 • Pernita suplimentară comoda și delicata – detasabila si lavabila
 • Centurile scaunului auto Stages au protecții suplimentare pentru confortul maxim al bebelusului
 • Buzunar lateral pentru stocarea lucrurilor copilului
 • Instalare facilă, ghidată de marcajul colorat (imprimat pe scaun)

Avantajul competitiv principal

Cel mai bun raport calitate-preț și posibilitatea de a fi folosit pe o perioadă îndelungată de timp.

Q&A

Când se face trecerea de la scoică la scaun auto?

Cele mai mici scoici suportă maxim 9 kg și necesită schimbare în jurul vârstei de 9 luni. Acestea sunt însă puține, majoritatea scoicilor pot sustine până la 13 kg și  aproximativ 74-80 cm. Este important să faceți trecerea la momentul potrivit, nu mai devreme sau mai tarziu astfel încât să îi oferiți bebelusului o protecție optimă.

Ce este varianta potrivita copilului tau?

Alegerea se face în funcție de vârstă, greutate și înălțimea copilului tau. Există pe piață trei grupe de scaune, dar exista și variante cum este Joie Stages care acoperă mai multe grupe.

Grupa 0/0+

Aici se încadrează scaunele potrivite pentru nou născuți care sunt recomandate de la naștere până la 13kg. Aceasta greutate este atinsă în jurul vârstei de 1 an – 1 an si jumatate. Aceste scaune sunt cunoscute sub numele scoici datorită formei lor și se instalează exclusiv cu spatele la sensul de mers.

Grupa 1/2

Aceasta grupă de scaune sunt recomandate de la 9 kg la 18 kg sau chiar 25kg. Acest tip de scaune se montează în continuare cu spatele la sensul de mers, dar exista și modele ce se montează cu fața la sensul de mers cu toate că specialiștii nu le recomandă.

Grupa 2/3

În această categorie intra scaunele ce sunt utilizabile de la 15 kg la 36 kg. Deși conform instrucțiunilor sunt de la 15kg, pe care un copil le poate atinge în jurul varstei de 3 ani, în practică ele trebuie folosite dupa vârstă de 4-5 ani. Conform noilor indicații ale specialiștilor, utilizarea scaunelor înălțătoare ar trebui să fie făcută doar dupa înălțimea de 125cm.

Unde și cum este corect sa poziționam scaunul?

Toți specialiștii în unanimitate recomandă așezarea scaunului pe diagonală față de șofer – cel mai sigur loc din mașina – și alegerea unui scaun auto care să permită poziționarea cu spatele la sensul de mers (rear-facing) până la minim 18 kg, adică aproximativ 4 ani sau o înălțime de 105 cm. Acest tip de poziționare cu spatele la sensul de mers oferă o protecție de 5 ori mai bună la nivelul celor mai vulnerabile parți ale corpului adică capul, gâtul și coloana. Un scaun utilizat cu spatele la direcția de mers reduce riscul de accidentare în cazul unei coliziuni frontale cu mai mult de 80% în comparație cu scaunele auto convenționale cu hamuri de siguranță, utilizate cu fața la direcția de mers, conform unui studiu realizat de catre VTI – Institutul suedez rutier (Raport 489A, 2003).

Instinctul parinților este să grăbească achiziția unui scaun cu fața la sensul de mers pentru ca așa pot să vadă mai ușor copilul, dar este greșit. Mai ales parinții care circulă mai mult singuri cu copii preferă această opțiune, dar specialiștii recomandă în aceste cazuri achiziția unei oglinzi speciale care permite urmărirea copilului din față.

Nu folosiți improvizații cu oglinzi pentru că nu sunt securizate în caz de accident. Daca în ciuda acestor semnale de alarmă doriți să optați pentru un scaun poziționat cu fața la sensul de mers atunci achiziționati un scaun cu grupa 0+ inclusă, care să permită rear-facing până la minim 13 kg. Adică aproximativ 2 ani, nu mai devreme. Chiar și la o frână bruscă sau un impact minor, fortele care actionează asupra corpului pot avea urmari fatale.

Fixare cu isofix sau centura?

Există doua metode de instalare a scaunele pentru copii cu ajutorul sistemului ISOFIX sau cu centura mașinii. Ambele variante sunt sigure daca urmați cu strictete instrucțiunile producatorului.

Sistemul ISOFIX a fost gândit de catre compania Britax în parteneriat cu Volskwagen pentru a îmbunătății siguranța la bordul mașinii prin micșorarea numărului de instalări greșite realizate cu ajutorul centurii mașinii. Sistemul există pe piață din 1997 și este un sistem internationalizat de atașare a scaunului copiilor în autoturisme. Avantajele sistemului ISOFIX sunt instalare ușoară și intuitivă, transfer mai rapid dintr-o masina în alta și stabilitate mai mare a scaunului auto prin sistemul de prindere de cadrul metalic al mașinii.

Dezavantajele ar fi prețul mai mare și incompatibilitatea cu unele mașini. Deși acest sistem a devenit obligatoriu la producerea autoturismelor sunt înca dealeri care vând acest sistem separat așa că asigurați-vă că este integrat la mașina dumneavoastra. La poziționarea cu spatele la sensul de mers limita maxima a copilului este de 18kg, copil împreună cu scaunul fiind nevoit să se încadreze într-un maxim de greutate de 33kg.

Metoda instalarii cu centura mașinii este considerată sigură doar atunci când scaunul este instalat corect. Din păcate, rata de instalări greșite era foarte mare așa că producătorii atenționează părinții să citească cu mare atenție instrucțiunile pentru a fixa corect produsul.

Dar dincolo de avantaje și dezavantaje importanta este siguranța așa că la întrebarea care variantă este întradevăr mai sigură, centura mașinii sau ISOFIX răspunsul este simplu. Pentru că minimizează riscurile unei instalări greșite, sistemul ISOFIX este preferat instalarii cu centura mașinii, unde procentajul instalarii gresite este îngrijorator de mare. Singurele mari dezavantaje sunt prețul care este mai ridicat și limita de greutate care este de doar 18 kg la poziționarea cu spatele la sensul de mers.

Cum verificam siguranța unui scaun auto?

Un criteriu care ține de siguranță atunci cand achiziționati un scaun auto sunt testele practicate de organizații independente, în special scorul ADAC, cel mai important la nivel european. ADAC este o organizație care reprezintă interesele proprietarilor de automobile din Germania. Anual aceasta companie realizează teste pentru scaunele auto în diferite situații de impact.

Recomandări generale

Nu scoate niciodata copilul din scaun dacă masina este în miscare.

Nu aduce modificării sau improvizații scaunului copilului sau sistemului de prindere.

La fiecare două ore de mers cu mașina fa o pauză de 15 minute și scoate copilul din scaun.

Nu cumpăra un scaun la mâna a doua daca nu știi cu siguranță că nu au fost implicat în accidente.

Nu fii încântat de un preț mic al unui scaun auto ci analizează cu atenție oferta. Un pret mic poate fi justificat de o tehnologie slabă de protecție și de materiale proaste.

Optează pentru un produs care se potrivește copilului, mașinii și se încadrează în bugetul tău și nu uita că orice magazin online oferă o perioadă de testare de 30 de zile pentru ca tu să fii convins că alegi corect și în cunoștință de cauză.

 

 • Ți-a fost util ghidul?
 • DA   NU